Onderteken de oproep voor een verbod op kernwapens

Artsen, verpleegkundigen, apothekers en paramedici roepen Belgische regering op om verbod op kernwapens te steunen

Gent, 15 oktober 2016

Nog voor het einde van 2016 kunnen de Verenigde Naties een beslissende stap zetten om een van de grootste bedreigingen voor het voortbestaan van de mensheid weg te nemen: er zal gestemd worden over een resolutie die oproept om multilaterale onderhandelingen te starten over een kernwapenverbod.

ONDERTEKEN NU DE OPROEP!

Als artsen, apothekers, verpleegkundigen en paramedici zijn wij zeer bezorgd over de aanwezigheid van meer dan 15.000 kernwapens in de wereld, in het bezit van negen kernmachten die deze wapens beschouwen als een noodzakelijk deel van hun verdediging en van hun militaire macht. Nochtans zijn kernwapens onbruikbaar omdat het gebruik ervan gelijk staat met collectieve zelfmoord.

Eén enkele kernbom kan een volledige stad vernietigen en het grootste deel van haar inwoners doden, zodat de overlevenden geen enkele medische hulp meer moeten verwachten. De inzet van slechts 1 % van het huidige kernwapenarsenaal veroorzaakt een nucleaire hongersnood waarvan honderden miljoenen mensen het slachtoffer zijn. Bij het gebruik van grotere aantallen kernwapens riskeren we een nucleaire winter die de hele planeet bedreigt. Recente wetenschappelijke studies bevestigen dit.

Kernexplosies geven intense radioactieve straling vrij, die vele mensen onmiddellijk doodt en bij de overlevenden kanker en genetische schade veroorzaakt. Een kernoorlog brengt een vluchtelingenstroom op gang die onvergelijkbaar veel groter is dan de huidige, waar we al geen weg mee weten.

Reeds lang waarschuwen medische organisaties zoals IPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear War, Nobelprijs voor de Vrede 1985), de World Medical Organisation, het Rode Kruis en de Rode Halve Maan ervoor dat artsen, verpleegkundigen en reddingswerkers geen zinvolle hulp meer kunnen bieden als een kernoorlog uitbreekt. De enige zinvolle maatregel is het voorkomen van de ziekte: kernwapens mogen nooit gebruikt worden. De beste manier om het hernieuwd gebruik van kernwapens te voorkomen, is de kernwapenarsenalen te elimineren. Een verbod op kernwapens ligt volledig in de lijn van de internationaal erkende verdragen die chemische en biologische wapens, clusterbommen en landmijnen verbieden.

Honderdzevenentwintig landen hebben onlangs geoordeeld dat hun voortbestaan bedreigd wordt door de duizenden kernwapens van de nucleaire staten. Zij eisen multilaterale onderhandelingen om te komen tot een wereldwijd verbod op het gebruik en het bezit van kernwapens. Een kleine minderheid van landen – de kernmachten en enkele van hun bondgenoten, waaronder België – verzetten zich tegen een verbod, omdat ze geloven dat kernwapens hen bescherming bieden. In werkelijkheid vormen deze wapens een enorme bedreiging voor de hele mensheid, de kernmachten en hun bondgenoten inbegrepen.

Wij roepen de Belgische regering op om in eer en geweten te handelen, in het belang van haar eigen bevolking en van de gehele mensheid. Wij vragen onze regering om het voorstel van de Verenigde Naties voor multilaterale onderhandelingen voor een kernwapenverbod te steunen.

Het verbieden en ontmantelen van kernwapens is een prioriteit voor de volksgezondheid in de wereld. De Verenigde Naties hebben nu de kans om dit doel te bereiken. Deze kans moeten we grijpen.

Onderteken hier meteen de oproep voor een verbod kernwapens!

Volgende artsen ondertekenden onze petitie de voorbije dagen. Ondersteun met hen mee dit initiatief.

  • Dr. Jef De Loof, huisarts, voorzitter Artsen voor Vrede
  • Prof. Hendrik Cammu, Gynaecoloog UZ Brussel, faculteit Geneeskunde VUB
  • Prof. Peter Adriaenssens, Kliniekhoofd jeugdpsychiatrie, K.U.Leuven
  • Prof. Guido Vanham, Instituut voor Tropische Geneeskunde, Universiteit Antwerpen
  • Prof. Jan De Maeseneer, Hoogleraar Huisartsgeneeskunde en Eerstelijnsgezondheidszorg, Universiteit Gent
  • Prof. Marc Van Ranst, viroloog, K.U. Leuven
  • Prof. Patrik Vankrunkelsven, docent huisartsgeneeskunde, K.U.Leuven
  • Dr. Tom Jacobs, huisarts
  • Prof. Petra De Sutter, Gynaecologie, Universiteit Gent en UZ Gent
Uw steunbetuiging - velden met * zijn verplicht
0 + 3 =